YLEISIMMÄT KYSYMYKSET

1. Mitä eroa on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla?

Urheiluhieronnassa keskitytään liikkuvuuden parantamiseen sekä vammojen ennaltaehkäisemiseen mm. mobilisointia sekä jännitys-rentoutus -tekniikkaa soveltaen. Urheiluhieronnassa käydään ensin läpi mahdollisia vaivoja, joihin pyritään saamaan ratkaisu manuaaliterapian eli hieronnan sekä omaehtoisen, ohjatun harjoittelun yhdistelmällä. Urheiluhierojalla on itsellään usein lajitausta, jonka harrastajien parissa tekeekin mielellään töitä esim. kehonhuoltojoukoissa. 

Klassisessa hieronnassa käytetään samoja perusotteita kuin urheiluhieronnassakin, mutta hieronnassa keskitytään ennen kaikkea rentoutumiseen. Klassisessa hieronnassa ei välttämättä käytetä mobilisointia tai muita tekniikoita, ellei se ole asiakkaan hoidon kannalta tarpeellista.  

2. Pitääkö hieronnan jälkeen juoda paljon vettä?

Hieronta ei vaikuta millään tavalla aineenvaihduntaan, eikä tällöin lisää veden juomisen tarvetta. Veden juominen ei kuitenkaan ole haitallista! Käsittelyn jälkeen olo saattaa tuntua väsyneeltä ja rentoutuneesta tilasta takaisin palaaminen verkkaiselta - tällöin raikkaan veden juominen lähinnä virkistää mukavasti ja antaa hetken aikaa hieronnasta palautumiseen! 

3. Mikä on lämpöpakkaus?

Lämpöpakkaus on savea sisältävä, pitkään ja tasaisesti lämpöään vapauttava tyynynomainen paketti, joka lämmitetään kattilassa n. 65 asteeseen ja kääritään pyyhkeen sisään. Savea sisältävä lämpöpakkaus auttaa lihaksia rentoutumaan ennen alueen käsittelyä ja tuo lisälämpöä koko keholle. Muovautuvuutensa ansioista savipakkausta voidaan käyttää kehon eri osiin, mm. niska-hartiaseudulle, alaselälle tai pohkeille. On olemassa myös vesihöyryä vapauttavia lämpöpakkauksia, joiden tuoma lämpö on pehmeämpi ja hieman lyhytkestoisempi kuin savipakkauksen tuoma lämpö. 

4. Auttaako kinesioteippaus?

Kinesioteippaus perustuu proprioseptiikkaan eli liikeaistimukseen. Sensorinen aisti eli iholla tuntuva kosketus auttaa mm. ohjaamalla oikeita liikeratoja rajoittaen kipukohdan nivelten liikettä. Iholla tuntuva teippi muistuttaa siis oikeasta asennosta. Hyvänä esimerkkinä tenniskyynärpää: teipit estävät kyynärpäätä yliojentumasta, mikä vähentää kivuntunnetta. Tämä saattaa auttaa fokuksen siirtämisessä rasitusvammasta muihin arjen tärkeisiin toimintoihin. Joustavan teipin kuuluisi kestää iholla 3-5 päivää, mutta tämä riippuu paljon teippiin kohdistuvasta kulutuksesta. Kinesioteippi ei poista kipua eikä kivun taustalla olevaa syytä, mutta voi toimia hetkellisesti osana kuntoutusta tai akuuttia kivunlievitystarvetta. 

5. Miten minun pitäisi pukeutua hierontaa varten?

Ei ole väliä, miten pukeudut hierontaan - pääasia, että päällä on mukavat vaatteet ja esim. lämpimät sukat. Lihasten rentoutuessa iskee väsymys ja hierontapöydällä maatessa saatta tulla vilu. Tällöinkin saa päälleen lisäpeiton tai lämpöpakkauksen. Tärkeintä on tulla hierontaan puhtaana.

6. Alaselkäni kipeytyi eilen yhtäkkiä. Kannattaako minun tulla hierontaan hoitamaan kipua?

Äkisti kipeytyvää alaselkää kutsutaan ns. akuutiksi alaselkäkivuksi, jonka yksi hoitokeinoista on kyllä hieronta, mutta vasta siinä vaiheessa, kun kipu on lieventynyt. Manuaalinen käsittely akuutissa vaiheessa saattaa jopa lisätä kipua, eikä siitä ole oikeastaan hyötyä. Parhaiten hieronnasta siis hyötyy siinä vaiheessa, kun kipu on viikon tai kahden aikana lieventynyt niin, ettei esim. käveleminen tuota suurta tuskaa. Tämän jälkeen voi käydä pari kertaa hieronnassa rentouttamassa jännittyneitä lihaksia ja lisätä vielä voimistelua ja arkista liikettä hieronnan tueksi, jolloin kivun tulisi laantua muutaman viikon kuluessa. Jos näin ei käy, kannattaa tällöin kääntyä lääkärin puoleen. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!